Katasztrófa

Erdőtűz pusztít a spanyolországi Donana természetvédelmi területnél

Erdőtűz érte el a biodiverzitásáról híres dél-spanyolországi Donana természetvédelmi terület szélét.

2017.06.25 12:53MTI
hirdetés

José Gregorio Fiscal López, az andalúz regionális kormány környezetvédelmi tanácsosa elmondta, hogy a lángok szombat késő este csaptak fel Moguer település közelében.

Az éjszaka folyamán elővigyázatosságból több száz embert telepítettek ki a közeli kempingekből, turisztikai szálláshelyekről, lakóházakból Mogueren kívül Matalascanas és Mazagón településeken is.

A tanácsos szerint a jelek arra utalnak, hogy a tüzet ember okozhatta.

Mint mondta, az oltást nehezítik a térség időjárási körülményei, a hőség és az erős szél.

Az évnek ebben az időszakában Spanyolországban fokozott az erdőtüzek veszélye, ráadásul idén 13 százalékkal kevesebb csapadék esett, mint tavaly, vagyis az ország szárazabb - mondta Isabel García Tejerina spanyol környezetvédelmi miniszter még kedden, amikor ismertette a 2017-es spanyol erdőtűz-megelőzési nyári kampány részleteit.

A spanyol tárca adatai szerint az erdőtüzek 95 százalékát emberi gondatlanság okozza, így azok valójában elkerülhetők lennének.

Az elmúlt évben Spanyolországban 22 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely több mint 65 ezer hektárnyi területet pusztított el. 2015-ben több mint 111 ezer, 2014-ben pedig több mint 48 ezer hektáron tombolt tűz a dél-európai országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.