Idétlen idők

Cunami csapott le Grönlandra

A szökőár miatt négy ember eltűnt, hét pedig megsérült, közülük kettő súlyosan.

2017.06.18 21:26MTI

Földrengés keltette szökőár pusztított a hét végén Grönland nyugati partvidékén, Nuugaatsiaq szigetén - adta hírül vasárnap a grönlandi rendőrség. A cunami miatt négy ember eltűnt, hét pedig megsérült, közülük kettő súlyosan.

A földrengés négyes erősségű volt, középpontját a szigettől 30 kilométerre északra mérte a dán és grönlandi geológiai kutatóintézet. A szigeten 11 épület dőlt romba, a négy eltűnt mindegyike ezek közül valamelyikben volt. A rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni senki halálhírét.

A szigetről 78 embert biztonságos helyre menekítettek. A rendőrség 23 lakost még keres, de nem nyilvánította őket eltűntnek, mivel nem kizárt, hogy a hétvégét másutt töltötték.

Grönland partjait ugyan néha megostromolják szokatlanul nagy hullámok, ám azokat rendszerint föld- vagy jéghegycsuszamlások gerjesztik, nem pedig földrengés - jegyezte meg a geológiai kutatóintézet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.