Szürkület

Homokfelhőben fuldoklik Peking

A városban szürkületszerű fényviszonyok uralkodnak. Az emberek védőmaszkkal mentek ki a szabadba és kendővel takarták el arcukat. A látóhatár egy kilométerre csökkent.

2017.05.04 12:27MTI
hirdetés

Nagy mértékben romlott a levegő minősége, a kialakult rossz légköri viszonyok miatt legkevesebb 48 légi járatot töröltek hat nemzetközi útvonalon, főképpen az ázsiai és oroszországi célállomásokat érintve - derült ki a fővárosi repülőtér internetes oldalán elhelyezett információkból.

Fotók: Reuters

Peking sárgás homokfelhőbe burkolódzott, a városban szürkületszerű fényviszonyok uralkodnak. Az emberek védőmaszkkal mentek ki a szabadba és kendővel takarták el arcukat. A látóhatár egy kilométerre csökkent - közölte az állami média.

A levegő állapotáról kiadott jelentés szerint egy köbméter levegőben mért tíz mikronnál nagyobb apró porszemcsék (PM10) koncentrációja megközelítette a 900-at Peking több pontján, ami az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határérték húszszorosa. A helyzetet rontja a környező ipari üzemek által kibocsátott káros anyag is.

A helyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy a légzőszervi problémákkal küszködők, valamint a fiatalok és az idősek maradjanak otthon. A löszpor ugyanis légzőszervi problémákat, köhögést okozhat, az asztmás betegeknél pedig rohamot válthat ki.

A fővárosban rendszeresek tavasszal a hasonló homokviharok, amikor északról és a Góbi sivatag felől heves széllökések érik el Pekinget és környékét. A homokvihar a fővároson kívül nagy területeket terített be az ország északnyugati részén – derült ki az állami televízióban bemutatott képen tanúsága szerint.

Az urbanizáció, az aszály és a túlzásba vitt legeltetés miatt Kínában egyre nagyobb területek válnak sivatagossá, a hatóságok igyekeznek útját állni a folyamatnak, de erőfeszítéseik egyelőre nem hoztak eredményt. Nem könnyű ugyanis helyreállítani a környezet korábbi természetes egyensúlyát egy olyan területen, ahol évszázados gyakorlat volt az erdőirtás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.