Katasztrófa

Újabb tömeges denevérpusztulás - mindenhol elhullott állatok hevernek a lakótelepen

A dorogi Zsigmondy Vilmos lakótelepen tömegesen pusztulnak a denevérek.

2017.04.28 17:48ma.hu

Nagymértékű denevérpusztulásnak lehettek a tanúi Dorogon, a város második legnagyobb lakótelepén a helyi lakók. A denevérek hazánkban védett állatnak számítanak, de ami még fontosabb, hogy veszettséget terjeszthetnek. A ma.hu szemtanúja szerint mindenhol döglött állatok vannak a háztömbök között. Közegészségügyi szempontból fontos, hogy az elhullt vagy még élő állatokat senki se fogja meg, illetve a házi kedvencek se egyenek a tetemekből.

Volt már példa hasonló esetre, hét évvel ezelőtt a szakemberek a Börzsöny barlangjaiban tömeges denevérpusztulásra lettek figyelmesek. A megvizsgált tetemekben rengeteg kullancsra bukkantak, az ezek által terjesztett betegségek okozták a repülő emlősök elhullását. Intő jel ez mindenkinek most, a kullancsszezon kezdetén. A globális felmelegedés nyomán ugyanis egyre több van ebből a rovarból. Vannak olyan fajok, amelyek kifejezetten a denevérekre támadnak, mások azonban nem válogatják meg az áldozatukat, és emberekre is rákapaszkodnak.

Emellett több millió denevér halálát okozta az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok északkeleti részén egy gomba, mely az úgynevezett fehérorr szindrómáért felelős. A hidegkedvelő Geomyces destructans gomba a hibernált denevérek orrára, fülére és szárnyaira telepszik. A gomba miatt az állat téli zsírtartalékai felemésztődnek, és így a fertőzött denevér éhen pusztul.

A túl sok denevér eltűnésének komoly ökológiai következményei lehetnek, hiszen nagyon jelentős rovarfogyasztók, de a rovarokon kívül sok egyéb ízeltlábút, például pókokat is esznek. Egy-egy több ezres vagy százezres kolónia pusztulása értelemszerűen hatalmas mennyiségű rovar túlélését jelenti, és ez az emberek szemszögéből nézve a mezőgazdasági kártevőknek számító rovarok elszaporodását eredményezheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.