Kambalnyi

Több száz évnyi szunnyadás után ismét kitört egy orosz tűzhányó

A Kambalny vulkán az 1350-es évek táján volt utoljára aktív.

2017.03.30 09:36ma.hu

Március 24-én ismét kitört az oroszországi Kamcsatka-félsziget déli részén tornyosuló Kambalny vulkán. A jelenséget a NASA műholdjai vették észre először. A Kambalny valamikor az 1350-es években volt utoljára aktív.

Fotó: Smithsonian Institution

A kitörés másnapján az amerikai űrügynökség műholdja hatalmas hamufelhőt észlelt, ami száz kilométeres sávban nyúlt el a félsziget délnyugati részén.

Fotó: NASA

Egyelőre nem lehet tudni, mikor kezd el lávát lövellni a tűzhányó. Az sem biztos hogy fog, lehet, hogy egy idő után egyszerűen lenyugszik - nyilatkozta Olga Girina vulkanológus a TASS orosz hírügynökségnek.

Fotó: NASA

Szerinte megtippelni sem lehet, mi fog történni, hisz a Kambalnyt most figyelhetik meg először működés közben. Radiokarbonos kormeghatározással határozták meg, hogy mikor tört ki utoljára.

Fotó: NASA


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.