Világvége után

Radioaktív vaddisznók lepték el a néptelen városokat

Március végén Japán feloldja az evakuálási rendeletet az atomreaktortól mindössze 4 kilométerre lévő Namie egyes részeire és három másik városra. Azonban van egy kis gond...

2017.03.11 08:58ma.hu

Március végén elkezdhetnek visszatérni az atomkatasztrófa sújtotta Fukusima környéki városok lakói. Csakhogy az elmúlt években vaddisznók vették át a hatalmat ezeken a településeken. Vadászcsapatok kezdték el az állatok kilövését.

Elárasztották a vaddisznók a fukusimai atomkatasztrófa után kiürített japán városokat, a hat év után hamarosan visszatérő lakók aggódnak a portyázó csordák miatt. A 2011-es katasztrófa után állatok százai érkeztek a környező hegyekből, hogy Namie tengerparti város üres utcáin és elhagyatott hátsó kertjeiben élelem után kutassanak.

Nem teljesen világos, kik a város urai, az emberek vagy a vadak.
"Ha nem szabadulunk meg tőlük és nem vesszük át az irányítást, a helyzet még jobban elvadulhat és lakhatatlanná válhat a város" - mondta Baba Tamocu, a város polgármestere. Namie egyes részeit alkalmasnak nyilvánították arra, hogy az emberek visszatérhessenek lakhelyükre a hónap végén.

Március végén Japán feloldja az evakuálási rendeletet az atomreaktortól mindössze 4 kilométerre lévő Namie egyes részeire és három másik városra.

A közeli Tomioka városban egy 13 fős vadászcsapat lövi ki a vaddisznókat, amelyekről ismert, hogy hajlamosak bizonyos esetekben az emberre támadni. Hetente kétszer harminc ketreccsapdát helyeznek ki, rizsliszttel csalogatva oda a vadakat.

"Miután az emberek elmentek, a vaddisznók elkezdtek lejönni a hegyekből és most már nem is mennek vissza. Találtak egy helyet, amely kényelmes, rengeteg a táplálék és senki sem üldözi őket" - mondta a vadászcsapat vezetője. Mivel a helyben termő táplálékot fogyasztják, az állatok fokozottan ki vannak téve a radioaktív fertőzés veszélyének.

Tavaly április óta a vadászcsapat háromszáz állatot fogott be, terveik szerint tovább folytatják a munkát az evakuálási rendelet visszavonása után is.

Namie egykori 21 500 lakosának több mint a fele döntött úgy, hogy nem tér vissza a városba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.