Világvége

Már soha többé nem láthatja élőben Málta egyik természeti csodáját

A tengerbe omlott szerdán az Azúr Ablak nevű híres sziklaalakzat, Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága.

2017.03.08 17:47MTI
Screenshot

A természetes kőhíd környezetében számos filmet forgattak, köztük a Trónok harca egyes jeleneteit is. Joseph Muscat miniszterelnök szívszorítónak nevezte az eseményt.

Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze.

Tombolt a tenger az Azúr Ablak alatt. A kőhíd hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott" - mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozón élő Roger Chessell.

Málta miniszterelnöke a Twitteren arról írt, hogy a természetes erózió miatt a mediterrán világ egyik jelképét mindig is fenyegette a pusztulás veszélye. "Ez a szomorú nap most érkezett el" - írta Muscat.

Fenséges látvány volt

Was one of the last ones who saw the amazing #azurewindow 😿

Essi Sundström (@essiaurora) által megosztott bejegyzés,

Egy tavaly áprilisban készült légi felvétel már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról. Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.

Aki tehette, fotózta

Ezért volt Azur ablak a neve

És ez maradt

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.