Jégszakadás

Újabb hatalmas jégtömbbel gazdagodunk

Az antarktiszi jégtakaró meg kevesebb lesz ugyanennyivel...

2017.02.18 09:07ma.hu

Mint ahogyan arról már többször beszámoltunk, az Antarktisz drámai változáson megy át az éghajlatváltozásnak köszönhetően. De nemcsak ez az egyetlen tünete a melegedő Földnek. A kontinens körüli jég egészében fogyni kezdett. A műholdfelvételek tanúsága szerint többek között egy hatalmas jégtömb válik le a Pine Island-gleccserről.

Ez egyike annak a két jégfolyamnak, amely a kutatók vélekedése szerint a legnagyobb valószínűséggel eshet át gyors zsugorodáson, ezáltal több jeget juttatva a jégtakaró belsejéből az óceánba.

2015-ben egy közel 583 négyzetkilométeres jéghegy szakadt le a gleccserről, de csak az Ohiói Egyetem kutatóinak egy új képfeldolgozó szoftverrel végzett kísérlete tárta fel, hogy a műholdas felvételek tanúsága szerint valamiféle furcsa folyamat zajlott le már az esemény előtt.


Before and after satellite imagery show an iceberg breaking off the calving front of the Pine Island Glacier.
Credit: NASA Earth Observatory

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.