Perzselő hőség

Több házat is elpusztított az erdőtűz Ausztráliában

Az állam különböző részein, csaknem száz helyen lángoló, a perzselő hőség és a szélviharok által táplált tüzet több mint 2500 tűzoltó próbálta megfékezni a hétvégén.

2017.02.13 09:57MTI
hirdetés

Legalább két tűzoltó megsérült, és mintegy másfél tucat ház pusztult el a hét végén az Ausztrália legnépesebb államának számító Új-Dél-Wales területén kitört erdőtüzekben - tudatták az ausztrál hatóságok hétfőn.

Az állam különböző részein, csaknem száz helyen lángoló, a perzselő hőség és a szélviharok által táplált tüzet több mint 2500 tűzoltó próbálta megfékezni a hétvégén. A hőmérséklet elérte a 47 Celsius-fokot is. A tűz eddig több mint 450 ezer hektár földterületet égetett fel. A tűzesetben senki nem halt meg, de két tűzoltót sérüléseik miatt kórházba kellett vinni – mondta el Shane Fitzsimmons, az új-dél-walesi tűzoltóság parancsnoka.

A hatóságok azt is bejelentették, hogy három embert őrizetbe vettek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szándékos gyújtogatással ők okozták a tüzet.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint az anyagi károkat egyelőre nem lehet megbecsülni, de legalább 19 ház vált a lángok martalékává, és megsemmisült egy állattenyésztő telep is.

A hétfői hűvösebb időjárás csökkentette a tűzvész terjedésének veszélyét, de az előrejelzések szerint a hét folyamán a hőmérséklet ismét emelkedhet.

A pusztító futótüzek gyakoriak Ausztráliában a déli félteke nyári időszakában. 2009-ben 173-an haltak meg az Ausztrália egyik legsúlyosabbjának számító erdőtüzekben, és több mint 2000 házat pusztított el a tűz alig több mint egy nap leforgása alatt Ausztrália második legnépesebb államában, Victoriában.

Az új-dél-walesi tűzoltóság már januárban figyelmeztette a lakosságot a lehetséges erdőtűz veszélyére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.