Felmondhatja a szolgálatot a túlfolyó

Összedőlhet egy gát Kaliforniában, kimenekítik a lakosokat

130 ezer embert kell evakuálni.

2017.02.13 07:53MTI

Elrendelték a lakosok kimenekítését egy megrongálódott völgyzáró gátnál lévő településen az egyesült államokbeli Kalifornia állam északi részén, mert összeomlás fenyeget egy megrongálódott kiegészítő túlfolyót - közölték a hatóságok.

A 230 méteres gát az Egyesült Államok legmagasabb ilyen létesítménye, az Oroville-tó végében helyezkedik el, Sacramento várostól 105 kilométerre északra.

A terület hatóságai és mérnökök már csütörtökön megkezdték a tó vizének leengedését, amikor felfedezték, hogy a túlfolyó betonfalának nagy darabjai hiányoznak. A gát a 16 ezres lakosú Oroville település közelében helyezkedik el.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az elkövetkező órákban felmondhatja a szolgálatot a túlfolyó, amelyet korábban sosem kellett használni. Az azonban a súlyos erózió következtében megrongálódott.

A tó vízszintje ezzel egy időben vészesen emelkedik az eső, a megolvadó hó miatt.

Butte megye seriffje a közösségi médiában közzétett üzenetében azonnali evakuálást rendelt az Oroville-tavon lévő völgyzáró gát közelében, Oroville település alacsonyabban fekvő részein, illetve a további környező településeken.

A hatóságok arra is felhívták a lakosság figyelmét, hogy nem gyakorlatról van szó.

A legfrissebb hírek szerint 130 ezer embert kell evakuálni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.