Világvége

Ha azt gondolja, nincs klímaváltozás, nézze meg ezt!

A modern hőmérsékleti feljegyzések 1880-as kezdete óta egyetlen év sem volt még olyan meleg, mint 2016.

2017.02.12 09:26ma.hu

Egymástól független elemzéseikkel erre a következtetésre jutottak a NASA és a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) szakemberei, a folyamatot pedig a NASA Scientific Visualization Studio munkatársai tették legújabb animációjukkal szemléletessé.

A globális átlaghőmérséklet 2016-ban 0,99 Celsius-fokkal volt melegebb a XX. század közepének átlagánál. Ezzel 2016 sorozatban a harmadik olyan év lett, amelyik megdönti az addigi „legmelegebb év” rekordját. Ezt más intézmények, például a NASA Goddard Űrtudományi Intézet elemzései is megerősítik. (A hosszú távú összehasonlítást ugyan nehezíti, hogy a mérőállomások helye és a mérési módszer változott, azonban a NASA 95%-os bizonyossággal jelentette ki, hogy 2016 volt a legmelegebb év.)

A XIX. század vége óta az átlaghőmérséklet körülbelül 1,0 Celsius-fokkal nőtt - írja az Űrvilág.hu - amit nagyrészt az emberi tevékenység következtében a légkörbe jutó szén-dioxid és más gázok okoznak. A felmelegedés oroszlánrésze az elmúlt 35 évben következett be, a 17 legmelegebb év közül 16 év 2001 óta volt. 2016 nemcsak az éves átlagot tekintve volt a legmelegebb, hanem az év nyolc hónapja – januártól szeptemberig, június kivételével – az adott hónap legmagasabb hőmérsékletét hozta, míg október és november 2015 azonos hónapjai mögött a második. A szakemberek részletesen vizsgálták a Csendes-óceán trópusi területén a vízhőmérsékletet növelő, illetve csökkentő El Niño és La Niña jelenség éghajlatmódosító hatását is.

Az 1892–1896 közti évek átlaghőmérséklete. (Kép: NASA / Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio)


Hetven évvel később még jelentős területeken volt átlag alatti a hőmérséklet, azóta ilyen már nem fordult elő. (Kép: NASA)


Napjainkra szinte az egész Föld „elvörösödött”. (Kép: NASA / Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio)


A teljes, a XIX. század végétől a XXI. század elejéig tartó animáció az ötéves átlaghőmérsékletek sok évi átlagtól való eltérését mutatja. Az utolsó képkocka a 2012-2016 közötti időszakot jeleníti meg. A színskála az átlagtól való ±2 °C eltérést jelenít meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.