Lavina

Tucatnyinál több embert keresnek az olasz szállodánál

Hétfőn a tűzoltók három kutyát emeltek ki a hóval borított romok alól, ami tovább táplálja a reményt a túlélők tekintetében.

2017.01.24 11:46MTI
hirdetés

Tizenkettőre emelkedett a közép-olaszországi Rigopiano szállodát betemető lavina halálos áldozatainak száma, további tizenhét embert pedig még mindig keresnek hat nappal a katasztrófa után - adta hírül az olasz média kedden.

Hétfőn a tűzoltók három kutyát emeltek ki a hóval borított romok alól, ami tovább táplálja a reményt a túlélők tekintetében. Eddig összesen tizenegy embert sikerült életben kiemelni a hógörgeteg alól. A mentőcsapatok kedden is dolgoztak, bár az új járatok megnyitása ellenére csak lassan haladnak. Sokszor puszta kézzel kell utat ásniuk a hóban, mert attól tartanak, hogy másképp omlást idéznének elő a hotel belsejében.

MTI/EPA/Alessandro Di Meo

Az első áldozatok temetésére kedden lesz.

Eközben az olasz igazságszolgáltatás nyomozást folytat a Rigopiano felelősségének megállapítására az eseményekben. A szálloda tulajdonosai ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítottak vizsgálatot, amely azt kutatja, hogy minden kockázatot figyelembe vettek-e a hotel megépítése során, és mindent elkövettek-e a január 18-án történt katasztrófa elkerülése érdekében.

Földrengések okozták a halálos lavinát

Múlt szerdán három közepes erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét, ahol tavaly hatalmas pusztítást okozott egy erős földmozgás. A lavina a szerdai földmozgások után temette maga alá a Gran Sasso-hegységben, 1200 méter magasságban fekvő, négycsillagos hegyi szállodát.

A hógörgeteget, amely a hotelt betemette és egyes részeit, berendezési tárgyait magával sodorta, nem hivatalos közlések szerint a földrengés válthatta ki. A 60 ezer tonna havat, omladékot és törzsestől kicsavart fákat szállító lavina 4000, maximálisan felgyorsított kamion erejével temette maga alá az épületet – szemléltette az AFP francia hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.