Világvége

Ismét tűzvész pusztít Chilében

Nagy tűz ütött ki helyi idő szerint hétfőn este a chilei Valparaísóban, legalább száz házat pusztítva el. A helyi hatóságok azt közölték, mintegy 400 embert kellett a környékről evakuálni.

2017.01.03 09:36MTI
Tűzvész Valparaísóban, 2017 januárjában. MTI/EPA Fotó

Mahmud Aleuy belügyi államtitkár Santiagóban, egy televíziós nyilatkozatban azt mondta, hogy eddig 19 ember szenvedett könnyebb sérüléseket, többségüket légzési problémákkal kezelik.

A lángok elleni küzdelemben a tengerparti nagyváros és a környező települések több tucat tűzoltó egységét vetették be. A közösségi média oldalaira felkerült képeken látszik, amint hatalmas barnás-szürke füstoszlopok emelkednek a város egyik dombjáról az égboltra, s a füstöt a Csendes-óceán fölé sodorja a szél.

A hatóságok egyebek közt a heves széllel és a nagy hőség okozta szárazsággal magyarázzák a lángok gyors terjedését.

A Chile középső részét sújtó szárazság miatt tavaly rekordszámú tűz keletkezett a térségben, súlyos károkat okozva az ottani erdőgazdaságoknak. Az elmúlt hetekben a fővárosban, a Valparaísótól mintegy 120 kilométerre délkeletre fekvő Santiagóban is sokakat evakuálni kellett a tüzek miatt.

Világörökség része a város, ami már túlélt nagyobb tűzvészt

A látványos környezetben fekvő, 285 ezer lakosú Valparaíso a központja egy egymilliós nagyvárosi térségnek. Pálmákkal borított meredek domboldalai és rengeteg faépülete különösen sérülékennyé teszi a tüzekkel szemben a várost, s azon belül is a magasabban fekvő szegénynegyedeket.

Két éve egy, a jelenleginél jóval kiterjedtebb tűzben 13 ember vesztette életét és több mint kétezer ház vált a lángok martalékává. A 2014-es volt több mint hatvan év óta a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz évvel korábban a világörökség részévé nyilvánított az UNESCO.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.