Földmozgás

Megjött a karácsonyi földrengés: szökőárveszély Chilénél

Puerto Montt város ezer kilométeres körzetében szökőár veszélye miatt figyelmeztetést adtak ki és elrendelték a csendes-óceáni partvidék lakosságának az evakuálását.

2016.12.25 19:36ma.hu
Forrás: RSOE EDIS

Jelentős, a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés történt vasárnap, helyi idő szerint délelőtt Chile déli részén, Quellón település közelében - jelentette az amerikai szeizmológiai intézet.

A rengés miatt a térségben, Puerto Montt város ezer kilométeres körzetében szökőár veszélye miatt riadót fújtak és elrendelték a csendes-óceáni partvidék lakosságának az evakuálását.

Áldozatokról és károkról nem szólnak az első jelentések. Az alapvető szolgáltatások egyelőre működnek, kivéve a telefonhálózatot, amely a sok telefonhívás miatt túlterhelt.

A vidék a fővárostól, Santiago de Chilétől 1200-1300 kilométerre délre esik és ritkán lakott. A rengés 33 kilométer mélyről pattant ki, Chiloe szigetétől 40 kilométerre délre.

Most vasárnap egyes helyeken 3 méter magas tengerár is lehetséges.

Chilében tavaly szeptemberben a mostaninál is erősebb, 8,3-as fokozatú földrengés volt, a nyomában keletkezett szökőár csak tucatnyi áldozatot szedett a gyors riasztásnak köszönhetően.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.