Világvége

Mocorog egy vulkán is Olaszországban

Nápoly alatt ébredezik a tűzhányó - más nem is kellett az olaszoknak.

2016.12.21 17:02ma.hu

A szunnyadó Campi Flegrei az ébredés jeleit mutatja Nápoly környékén. Olasz és francia tudósok szerint a magma és a gázok szintje folyamatosan nő. A kőzet előbb-utóbb elveszíti a fizikai ellenállást, és akár egy kritikus időpontban kitörhet. A szakértők szerint ez nagyon veszélyes lenne, megelőzni vagy felkészülni rá egyszerűen nem lehet.


A Campi Flegrei vagy Flegrei-mezők egy kalderákból, azaz kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület Dél-Olaszországban, Nápolytól és a Vezúvtól északnyugatra, a Pozzuoli-öböl körül és a Flegrei-félszigeten. Különféle vulkáni kúpok (összesen 27), kráterek és kalderák sűrű csoportosulása. Több krátertó is található itt (Avernói-tó, Fusaro-tó, Lucrinói-tó). A területen több mint 50 kitörési hely ismeretes. A terület nagy része ma a tengerszint alatt fekszik. Itt található Pozzuoli városa. A város melletti Solfatara kráter az ókori római mítoszok szerint a tűzisten, Vulcanus otthona volt.

A földrengés már jelezte

Mint ismeretes, október végén nagy földrengés volt Szicília és Nápoly között, a Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű. A rengés érezhető volt, de mivel igen nagy mélységben és szárazföldtől messze pattant ki, nem okozott károkat emberi értékekben. Európának ez az egyik olyan része, ahol aktív vulkáni tevékenységek zajlanak - így ez a rengés akár vulkánkitörést is előre jelezhetett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.