Földmozgás

Végzetes szökőár söpörheti el a Salamon szigeteket és környékét a brutális rázkódás után

A Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés rázta meg a Csendes-óceán déli részét.

2016.12.08 19:38ma.hu

Mindent elsöprő cunami várható a Salamon szigeteknél, miután a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés pattant ki mindössze 40 kilométer mélyen a Csendes-óceán ezen a részén. A szakértők szerint gigaszökőár várható, amely pusztítóbb lehet, mint valaha.


A Salamon-szigetek - mint neve is mutatja - szigetország, körülbelül 1000 kisebb-nagyobb sziget alkotja. Ugyanígy veszélyeztetett terület Pápua Új-Guinea és minden olyan sziget vagy szigetcsoport, ami viszonylag alacsonyabb fekvésű. Új-Kaledónia, Tuvalu és Kosrae szintén cunamiveszély alatt áll, akár csak Hawaii is. Napközben Észak-Kaliforniában is erős földrengés volt.

USGS


Szerdán a Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét, rengeteg ember meghalt. Egy héttel ezelőtt pedig egyszerre több helyen mozdult meg a föld Európában: Franciaországban, Olaszországban, Szicíliánál és Görögországban történt erős földmozgás. Mint ismeretes, Új-Zélandnál többezer 3-asnál erősebb földrengés történt pár nap alatt, nagyobb is lett az ország alapterülete, ahogyan Olaszországot sem kíméli az anyatermészet, Szicíliától Közép-Olaszországig folyamatosak a földmozgások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.