Földmozgás

A szuperhold miatt volt az új-zélandi földrengés?

1948 óta nem láttunk ilyen Holdat, az új-zélandiak sosem felejtik el.

2016.11.15 11:49ma.hu
hirdetés

Új-zélandi szeizmológusok szerint a november szuperhold, vagy ahogyan az indiánok nevezték, hódhold koránt sem volt fenomális jelenség, hiszen nagy a valószínűsége, hogy hatására következett be a pusztító erejű földrengés és az utórengések is.

Az emberek világszerte várták a szuperholdat, hiszen a csillagászok szerint ilyet majd csak évtizedek múlva ha láthatunk: 14 százalékkal volt nagyobb és 30 százalékkal volt fényesebb, mint egy átlagos holdtölte.

A szakemberek szerint a Hold nem csak az ár-apályra van hatással, ereje a földkéregben is okoz feszültségeket. Ráadásul nem is ez az első eset, hogy szuperhold hatására földrengés történik, ugyanez volt 2011. március 18-án is, szuperhold ragyogott az égen, mikor hatalmas földrengés és szökőár sújtotta Japánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.