Földmozgás

Megtört és elcsúszik a folyamatosan rázkódó Új-Zéland

Jól látható az utakon és síneken, milyen erő volt abban a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földmozgásban és a számtalan utórengésen.

2016.11.15 07:56ma.hu
Folyamatosan rázkódik Új-Zéland

Mint ahogyan arról a ma.hu is beszámolt, pusztító földrengés rázta meg hétfőre virradó éjjel Új-Zélandot - miközben Kárpátalján is megmozdult a föld. A 7,4-es erősségű földmozgás a szigetország déli pontján történt, de a rengés epicentrumától több száz kilométerre, Wellingtonban is érezni lehetett, annyira, hogy miután megszólaltak a szirénák és az emberek sírva menekültek az utcákra.

Képek: Twitter, radionz.co.nz, Marlborough District Council FB page

Új-Zéland a tűzgyűrűnek nevezett, tektonikai lemezek határán lévő csendes-óceáni és óceániai övezetben fekszik, ahol évente akár 15 ezer földmozgás történik. 2011. február 22-én 6,3-as erősségű földrengés történt Christchurchben, a Déli-sziget legnagyobb városában, amely 185 ember halálát okozta és 30 ezer épületet rongált meg.


Mindazonáltal, nem csak a föld deformálódott alattuk, a földcsuszamlások következtében is alaposan átrendeződött a térség. A képeken pirossal jelölték a szakemberek a rengések eredményeként kialakuló elcsúszást és a talajvíz feltörését is.







Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.