Földmozgás

Az új-zélandi földmozgás megarengést okozhat

Félő, hogy az Új-Zélandon hétfő hajnalban kipattant, Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű rázkódás olyan folyamatokat indított el a mélyben, ami ha felszínre tör, ott kő kövön nem marad.

2016.11.14 13:48ma.hu

Az új-zélandi földtani intézet szakembere, John Ristau szerint 12 százalék az esély arra, hogy néhány napon belül újabb, minimum 7-es erősségű földrengés pattanjon ki, továbbá 32 százalék az esély arra, hogy ez az elkövetkezendő 30 napban fog megtörténhet.

Új-Zéland a tűzgyűrűnek nevezett, tektonikai lemezek határán lévő csendes-óceáni és óceániai övezetben fekszik, ahol évente akár 15 ezer földmozgás történik. 2011. február 22-én 6,3-as erősségű földrengés történt Christchurchben, a Déli-sziget legnagyobb városában, amely 185 ember halálát okozta és 30 ezer épületet rongált meg.

A hétfő hajnali rengés Christchurchtől 90 kilométerre történt, több ember meghalt, épületek omlottak össze, utak szakadtak szét.

Szökőár-riadót is elrendelt a hatóság, azonban ezt később lefújta, "mindössze" 2,5-5 méteres hullámok tépázták a partokat.

Kattintson még több képért és videóért! >>>


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.