Földmozgás

Érdemes-e Olaszországban újraépíteni bármit, hiszen folyamatosan reng a föld

Mindent újjáépítenek az olasz földrengés után - már ha megéri.

2016.10.31 13:35ma.hu
corriere.it

Több mint ötezer műemlék szenvedett károkat a vasárnap reggeli olaszországi földrengés következtében. Itáliában harminchat év óta nem volt olyan erős földrengés, mint a mostani. A 6,6-es erősségű rengésnek ugyanakkor a hétfő reggeli jelentések szerint továbbra sincsenek halálos áldozatai.

A római kulturális minisztérium hétfői közlése szerint a hatóságokhoz több mint ötezer olyan bejelentés érkezett, amelyek elsősorban közép-olaszországi műemlékeken keletkezett enyhébb, illetve súlyosabb károkra hívták fel a figyelmet.

MTI Fotó

A vasárnapi rengés 7 óra 41 perckor történt. Több tucatnyian megsérültek, de csak egyikük súlyosan. Az anyagi károk ugyanakkor jelentősek.

A földmozgás középpontja az umbriai Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától nagyjából 120 kilométerre északkeletre. A kárt szenvedett épületek között van Norcia több történelmi temploma, köztük Szent Benedek katedrálisa, amely a 14. században épült.

Érdemes-e? Néhány óra alatt ennyi helyen rengett az olasz föld!

Rómában vasárnap néhány órára lezártak több idegenforgalmi nevezetességet – köztük templomokat -, hogy ellenőrizzék, biztonságosak maradtak-e. Délutánra újból megnyitották őket a látogatók előtt.

Az olasz kulturális minisztérium nyilatkozatot tett közzé, amelyben a kárt szenvedett műemlékek helyrehozatala érdekében adományozásra szólított fel.

Matteo Renzi kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyeket az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba.

Olaszországban 6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem volt, akkor 6,9-est mértek, amely Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva.

Az idén augusztus 24-én 6,1-es erősségű rengés sújtotta Olaszország középső részét. Csaknem háromszáz ember halt meg a természeti csapásban, és több falu szinte teljesen rommá vált.

Olaszország legtragikusabb földrengése az újkori történelemben 1908-ban volt. A katasztrófa következtében – amely Messinát sújtotta – emberek tízezrei vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.