A kihalás szélén

Már csak 59 kalifoniai disznódelfin maradt a világon

A vaquita mára a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került.

2016.10.26 15:57MTI
hirdetés

Az orvhalászat miatt a kihalás szélére sodródott kaliforniai disznódelfin megmentésére szólított fel a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) kedden portorozi konferenciáján.

Végleg eltűnhetnek a Föld színéről a Kaliforniai-öböl kis testű “tengeri pandái" (Wikipédia)

Az IWC adatai alapján tavaly már csak 59 példány volt életben a Kaliforniai-öböl kis testű “tengeri pandáiból”, amelyet spanyolul vaquitának, azaz tehénkének is becéznek. Márciusban három egyed pusztult el orvhalászok hálóiba tekeredve.

A vaquita mára a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került – mondta Justin Cooke, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) küldöttje a konferencián.

“Amikor tíz évvel ezelőtt beszéltünk róluk, mintegy száz volt belőlük, mára kevesebb mint 60. Ha a fogyást nem állítjuk meg, tíz év múlva nem tudunk a megmentésükről beszélgetni” – érvelt Cooke.

A szlovéniai Portorozban ülésező hatvan ország képviselői megvitatták a világ leginkább veszélyeztetett cetfaja megmentésére készített amerikai javaslatot, amely szerint az öböl vaquiták lakta részeinek ideiglenes halászháló-tilalmát véglegessé és hatékonnyá kell tenni.

Az IWC tudományos bizottsága még júniusban írta, hogy vagy betiltják az öbölben a halászhálókat, vagy eltűnik a kaliforniai disznódelfin, amely kizárólag itt, a Kaliforniai-öböl északi részén él.

A javaslat arra is felszólítja az IWC tagállamait, hogy a tilalom érvényre juttatásához nyújtsanak pénzügyi és technikai segítséget Mexikónak.

A mexikói környezetvédelmi hatóság ezalatt hétfőn drónok segítségével fedezett föl hat hajót, melyek a veszélyeztetett faj élőhelyén, hálóval halásztak. A hajókat elfogták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.