Világvége

Algavirágzás árulkodik az óceán melegedéséről Új-Zélandnál

Még nem tudni, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a szén-dioxid-felvételre és az óceán általános egészségére.

2016.10.17 17:50MTI
hirdetés

A wellingtoni Victoria Egyetem kutatói szerint az Új-Zéland keleti részének közelében észlelt fehéralga-virágzás azt sugallja, hogy az óceán is reagál a klímaváltozásra.

A Global and Planetary Change nemzetközi folyóiratban közölt tanulmány szerint kedvező, meleg környezeti feltételek között a kokkolitofóra fitoplankton gyorsan növekszik és virágzásakor tejfehérré festi az óceán felszínét, nagy mennyiségű üledéket – kokkolitot – termelve.

A műholdas és a hajókról végzett megfigyelések szerint az óceán melegedése miatt az algavirágzás egyre délebbre vonul és enyhébbé válik, ugyanúgy, ahogy nagyjából 130 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy meleg periódus idején – olvasható az egyetem honlapján.

“Eredményeink szerint az utolsó meleg periódus idején, amikor az óceán nagyjából 1-2 Celsius-fokkal volt melegebb a mostaninál, az üledék nagy részét kokkolit alkotta” – magyarázta Bella Duncan, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy az óceánfenékre lesüllyedt kokkolit fehér iszapot hoz létre.

“A jelek szerint most ugyanez a folyamat megy végbe, ami azt sugallja, hogy az Új-Zélandot övező óceán is elkezdett reagálni a globális felmelegedésre. Ezt a jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni” – mondta Lionel Carter, az egyetem Antarktiszi Kutatóközpontjának munkatársa, aki felügyelte a kutatást.

A szakember hozzátette, még nem tudni, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a szén-dioxid-felvételre és az óceán általános egészségére.

A kutatók az Új-Zélandtól délre fekvő régió vizeiből vettek üledékmintákat és lézeralapú módszert használtak a kokkolitlerakódások kimutatásához. “Egy kétméteres magminta 200 ezer évre visszamenőleg szolgál adatokkal az üledék összetételéről” – magyarázta Duncan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.