Járvány

Rejtélyes betegség ütötte fel a fejét Amerikában

Senki sem tudja, hogy mi okozza a súlyos tüneteket, az orvosok tanácstalanok.

2016.10.14 08:01ma.hu

A titokzatos kór erőteljes végtagi fájdalommal és gyengeséggel jár, a betegek nem tudják uralni a hólyag- és bélműködésüket, nyelési nehézség és zavart beszéd áll fenn. Az igen ijesztő tünetekre azonban nincs magyarázat.

Az első hasonló esetet még 2014-ben regisztrálták Coloradóban és Kaliforniában. Idén pedig már 24 államból jelentették, 50 ember betegedett meg, főként gyerekek.

Forrás: RSOE EDIS

Pár nappal a betegség előtt már heves láz is jelentkezik. Dr. George Small, az Allegheny General Hospital neurológusa szerint nem specifikus vírusos szindrómával állnak szemben, de valójában ő is tippel. Egyes fertőzések ugyanis okozhatnak hasonló tüneteket, ilyen a nyugat-nílusi vírus, enterovírus, gyermekbénulás, és még kérdéses a Zika. De ezek közül konkrétan egyik betegség sem áll fenn. Néhány szakember szerint a Lyme-kór esetében látott ilyen tüneteket.

Egy biztos, nincs rá konkrét hatásos kezelési módszer, de az esetek száma nyár végére - ősz elejére igen megemelkedett.

Dr. Small szerint egyelőre nincs ok aggodalomra, úgy gondolják, hogy nem lesz a betegségből járvány, és a tél majd visszaszorítja a kórokozót - amennyiben az felelős érte.

Azt tanácsolják, hogy rendszeresen mossanak az emberek kezet, és kerüljék a betegnek tűnő társaikat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.