Emberek százait kellett kimenekíteni

Áradások Románia keleti részén, több út járhatatlan

Több folyó kilépett medréből a heves esőzések nyomán Románia keleti részén, Galati megyében emberek százait kellett szerdán kimenekíteni, és több országút járhatatlanná vált.

2016.10.12 13:33MTI
hirdetés

Galati megyében a Szeret két mellékfolyójára, a Suhura és a Gerura vörös (harmadfokú) árvízvédelmi riasztást adott ki romániai hidrológiai szolgálat szerda este 21 óráig, míg a Prahova, Ialomita, Buzau, Vrancea, Vaslui, Tulcea, Constanta, Neamt, és Bákó (Bacau) megyei folyók nagy részén narancssárga (másodfokú) árvízvédelmi riasztás van érvényben.

A Tatros Hargita és Bákó megyei szakaszára is narancssárga riasztást adtak ki.

A Galati megyei prefektusi hivatal a katonaság segítségét kérte a veszélybe került lakosok evakuálásához: Pechea községből 250 embert kellett kimenekíteni, a házakat és utcákat elöntő víz már elérte az egy métert. A Vrancea megyei Bordeascaról mintegy 30 családot telepítettek ki.

A kedden kezdődött esőzések a román fővárosban és a tőle délre fekvő Giurgiu megyében is gondot okoztak: a néhány óra alatt lehullott 37 milliméternyi csapadékot sok helyütt nem tudta elnyelni a csatornarendszer, a víz pincéket, aluljárókat öntött el.

A Buzaut Brassóval összekötő DN10-es jelzésű országút Siriu közelében néhány óráig járhatatlanná vált, mert az eső által kimosott szikladarabok estek az útra. Galati környékén több elöntött országutat is lezártak, egy időre megbénult a vasúti közlekedés, a vonatok két-háromórás késéssel közlekedtek.

A román meteorológiai szolgálat az ország keleti részén további esőket valószínűsít, szerdán 18 óráig narancssárga figyelmeztetés van érvényben a moldvai megyékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.