Japánban kitört az Aszo vulkán

11 ezer méteres magasságba szállt fel a hamuoszlop

Japán déli részén - helyi idő szerint - szombat hajnalban kitört az Aszo vulkán.

2016.10.08 11:33MTI
sky.com

A Kjúsú szigetén, a Kumamoto prefektúrában lévő tűzhányóból 11 ezer méteres magasságba szállt fel a hamuoszlop.

A hatóságok az ötös fokozatú skálán hármas szintű vulkánriadót rendeltek el. Eddig sem áldozatokról, sem károkról nem érkeztek jelentések.

sky.com

A turistákat ugyanakkor felszólították, hogy sziklaomlás, illetve a szálló kődarabok, továbbá a kiáramló gázok miatt kerüljék el a hegy környékét.

A helyi meteorológiai intézet egyik tisztviselője szerint a hegy állapota jelenleg labilis, és még következhet hasonló heves kitörés.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az idén áprilisban Kumamato és a szomszédos Oita prefektúrában történt földrengés, amelyben 49 ember halt meg, összefüggésben áll-e a mostani fokozott vulkanikus tevékenységgel.

A helyi kormányzat mindenesetre tíz ponton óvóhelyet jelölt ki, ha súlyosabbra fordul a helyzet.

sky.com

Harminchét éve, 1979 szeptemberében is kitört az Aszo vulkán, akkor a kövek zuhatagában három turista meghalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.