Radioaktiv szennyezés

Megint szivárog Fukusima

A radioaktív vizet a szakemberek egy másik tartályba próbálják átszivattyúzni, de a reaktorok hűtésére használt egyre növekvő mennyiségű sugárszennyezett víz miatt nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására.

2016.10.07 09:55MTI

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából - közölte pénteken a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat. A beszámoló szerint az elszivárgott víz mennyisége 32 liter, amelyben a sugárzás mértéke literenként 590 ezer becquerel volt. A megengedett határérték 150 becquerel literenként, amelyet akár a tengerbe is lehet ereszteni. A TEPCO emberei most a radioaktív víz egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba, hogy útját állják az újabb szivárgásnak.

Az egyre növekvő, a reaktorok hűtésére használt nagy mennyiségű sugárszennyezett víz miatt a szakértőknek nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására vagy leváltására. Ez az oka a legtöbb szivárgásnak. A föld alatt lévő különleges konténerekben tárolt és tisztításra váró radioaktív víz mennyisége eléri 200 ezer tonnát.

2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is. Három reaktorban megolvadt a fűtőanyag, és a megsérült reaktorok hűtésére folyamatosan vizet szivattyúznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.