Hurrikán

Hurrikán rémálom - Máté eljövetelétől rettegnek

4-es erősséggel fog várhatólag lecsapni Floridára a Máté hurrikán. Milliókat fognak kitelepíteni az USA-ban. A számítógépes modellek szerint elég bizonytalan a hurrikán útja.

2016.10.05 19:22ma.hu
hirdetés

Az érkező Matthew hurrikán miatt a floridai kormányzó, Rick Scott szükségállapotot rendelt el szerdán az állam egész területére, s megkezdődtek az evakuálások is.

Scott kormányzó szerint a legfontosabb, hogy a pusztító vihar Floridában ne követeljen halálos áldozatokat, mint a karibi térségben, ahol eddig tízen haltak meg a hurrikán miatt.

Bár a forgószél szerdán még a Bahamákon tombol, helyi idő szerint csütörtökre várhatóan eléri Florida partjait is, és az előrejelzések szerint a jelenlegi 3-as erősségű trópusi viharról ismét 4-es erősségűre erősödik. A meteorológusok és a kormányzó is azt valószínűsítik, hogy olyan pusztító lesz, mint 1992-ben az Andrew hurrikán volt. A Florida déli partjainál lévő kis szigeteken és Key Westen már elrendelték a kötelező kiürítést, csakúgy, mint az állam déli, alacsonyabban fekvő vidékein. Szerdán tartott sajtóértekezletén Rick Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy a hurrikán "rendkívül veszélyes" lesz, az óvintézkedéseket már most meg kell tenni, mert a vihar pillanataiban az elsősegélyt nyújtó mentők sem tudnak útra kelni, az ő életüket sem lehet kockáztatni.

Dél-Florida benzinkútjainál hosszas sorok kígyóznak, az élelmiszerboltok zsúfolásig teltek, az emberek vizet és tartós élelmiszereket vásárolnak, a helyszíni televíziós tudósítások szerint sok áruházban már üresek a polcok. Hasonló helyzetről számolnak be a tudósítások Észak-és Dél-Karolinából, valamint Georgia tengerparti településeiről is.

Florida mellett ugyanis az Atlanti-óceán partvidékén fekvő déli szövetségi államok is készülődnek a viharra. Georgia egy részében és Észak-Karolina 66 megyéjében, valamint Dél-Karolina teljes területén szükségállapotot hirdettek ki, a dél-karolinai kormányzó-asszony, Nikki Haley pedig elrendelte, hogy a partmenti megyékben élő, mintegy 250 ezer embernek el kell hagynia otthonát és azonnali hatállyal az állam belső vidékeire kell mennie. Charlestonban és Beaufortban már tart az evakuálás.

Valamennyi, a hurrikán által fenyegetett szövetségi államban mozgósították a Nemzeti Gárdát is.

Matthew az előrejelzések szerint egészen Philadelphia magasságáig pusztít majd, igaz, Washingtonnál és Maryland államban arra számítanak, hogy a hurrikán a nyílt tenger felé veszi majd útját.

Így tarolta le Haitit

A Bahamákon

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.