Tájfun

Megi gyilkolt és százakat sebzett meg

Két héten belül a harmadik tájfun csapott le Tajvanra, megbénítva kedden az ország egy részét. Az erős széllökésekkel és szakadó esővel kísért, Megi névre keresztelt trópusi ciklon miatt legalább négyen meghaltak és több mint 260-an megsérültek.

2016.09.27 17:55MTI
EPA/RITCHIE B. TONGO

A helyenként 162 kilométeres óránkénti sebességgel fújó szél miatt Tajvan déli részén autóbalesetet szenvedett és meghalt egy 40 éves férfi. Egy 65 éves embert egy összeomló építőállvány temetett maga alá, egy 17 éves fiú vízbe fulladt, miután felborult csónakjával, egy 48 éves férfi pedig egy háztető szerelése közben lezuhant és szörnyethalt. A tűzoltóság közleménye szerint 268-an megsérültek, köztük hét japán turista és idegenvezetőjük, utóbbiak autóbusza egy autópályán felborult.

A tájfun miatt mintegy 11 ezer embert evakuáltak, több mint 2,9 millió háztartás maradt egy ideig áram, mintegy 35 ezer pedig víz nélkül.

A szélsőséges időjárás következtében az iskolák és irodák a legtöbb városban zárva maradnak szerdán. A légi közlekedésben is komoly fennakadások voltak: 400 belföldi és nemzetközi járatot töröltek kedd délután, több mint 400 gép pedig késve érkezett. A fősziget és két kisebb sziget – az Orchidea-, illetve a Zöld-sziget – között közlekedő kompok hétfő óta nem járnak. A gyéren lakott két kis szigetről a hét végén több mint 3700 turistát evakuáltak. A fővárosban, Tajpejben, ahol néhány utca víz alá került, leállították a busz- és villamosközlekedést.

Az ország északkeleti részén található Jilan megye hegyvidéki területein kedd délutánig 1000 milliméter csapadék hullott, néhány másik területen pedig 1300 milliméternyi esőre is számítani lehet, így fennáll a földcsuszamlások veszélye.

A meteorológusok szerint az ítéletidő még szerda reggelig tart.

Tajvan keleti partvidékének lakói még az előző, Meranti névre keresztelt tájfunt sem heverték ki, amely szeptember első felében csapott le a térségben a valamivel gyengébb Malakas forgószelet megelőzően. A Meranti keresztülvonulásakor egy ember vesztette életét Tajvanon, míg 28 Kínában.

A Hszinhua kínai hírügynökség szerint Kína Tajvanhoz legközelebb, nagyjából 160 kilométerre eső partvidékén a halászhajókat visszarendelték a kikötőbe a közelgő Megi miatt, amely helyi idő szerint szerda reggel éri el Fucsien és Kuangtung tartományokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.