Meranti

Szupertájfun pusztít Tajvanon

Elérte Tajvant a Meranti szupertájfun, és szinte teljesen megbénította a mindennapi életet az ország déli részén.

2016.09.14 12:04MTI
hirdetés

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy 117 666 háztartás maradt áram nélkül szerdán, és százakat kellett biztonságba helyezni a Saffir-Simpson-féle skálán a legmagasabb, 5-ös kategóriába tartozó trópusi vihar elől. A Merantit kísérő széllökések sebessége helyenként elérte az óránkénti 216 kilométert.

A 23 millió lakosú ország déli részén néhány oktatási intézmény bezárt, a vonatközlekedést részlegesen leállították, és több repülőjáratot is töröltek.

EPA/RITCHIE B. TONGO

A Meranti miatt szerda helyett csütörtökön kezdődik csak Tajvan első tengerészeti és katonai kiállítása. A négynapos rendezvénysorozatra egy déli kikötővárosban, Gaosziungban kerül sor.

Bár Tajvanon gyakoriak a tájfunok, a hatóságok a szokásosnál nagyobb aggodalommal tekintenek a Merantira, amely meteorológusok szerint az idei év eddigi legkomolyabb vihara.

A tájfun valószínűleg csütörtök hajnalban vonul tovább a szigetországból Kína felé. Peking napok óta újabb és újabb figyelmeztetéseket ad ki a szélsőséges időjárás miatt, amely idén nyáron már több száz kínai életét követelte.

Tajvant júliusban a Nepartak szupertájfun is érintette, akkor három ember meghalt, több százan megsérültek, és ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat az ország déli részén.

2009-ben a Morakot nevű trópusi vihar okozott hatalmas pusztítást az ázsiai országban, az ítéletidő 700 ember életét követelte és 3 milliárd dolláros (több mint 800 milliárd forintos) kárt okozott Tajvannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.