A második hullám

15 évvel a terrortámadás után is szedi áldozatait a World Trade Center

Eddig hatszáz emberrel végeztek a mérgek.

2016.09.09 07:42ma.hu

Már több mint ötezer embernél találtak olyan rákos megbetegedést, ami a 2001-es terrortámadáshoz köthető, de az áldozatok száma ennél jóval nagyobb lehet, hisz közel félmilló embert ért el az összeomló, lángoló épületek porfelhője. A mérgező felhőben volt elégett kerozin, fémek, műanyagok, ólom, higany. A 9/11 túlélői életük végéig ingyenes orvosi ellátásra jogosultak.

A terrortámadáshoz köthető betegségek miatt eddig 600 ember vesztette életét - írja a NewsWeek.

15 évvel a támadás után az orvosok még mindig csak sejtik, miből is állhatott az a porfelhő, amit az emberek belélegeztek, illetve az étellel együtt megettek. A pontos összetételt sosem fogják megismerni, mert a felhőt elvitte a szél.

"De azt tudjuk, hogy mindenféle ocsmány dolgok voltak benne. Elégett kerozin. Műanyagok, fém, üvegszál, azbeszt. Sűrű, borzasztó keverék volt. Ördögi kotyvalék.” - fogalmazott Michael Crane, a World Trade Center túlélőit követő program vezetője a Mount Sinai kórházban.

Egy washingtoni környezetvédő szervezet szerint csupán a World Trade Center északi tornyába 400 tonna azbesztet építettek be.

Orvosok szerint a rák kialakulása az emberi szervezetben 15-20 évbe telhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.