Vörös listán

Kihalás fenyegeti a világ legnagyobb emberszabásúját

A keleti gorillák az orvvadászat miatt sodródtak a kihalás szélére.

2016.09.05 10:25MTI
hirdetés

A keleti gorilla, a világ legnagyobb emberszabásúja súlyosan veszélyeztetett fajként került fel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listájára, az óriáspanda viszont hosszú idő után többé nem tartozik ebbe a kategóriába.

A nemzetközi szervezet vasárnap, a Hawaiin megrendezett kongresszusán kiadott jelentésében számolt be arról, ahogy az orvvadászat miatt a keleti gorillák a kihalás szélére sodródtak, ezért a faj felkerült a vörös listán szereplő mintegy 80 ezer állatfaj közé, amelyek közül csaknem 24 ezer fennmaradása van súlyos veszélyben.

Az IUCN becslései szerint ötezer keleti gorilla élhet ma vadon, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

A nagy majomfajok - a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneói orangután, a szumátrai orangután, a csimpánz és a bonobo - közül csak az utóbbi kettő, a csimpánz és a bonobo nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett fajok közé, ám őket is a veszélyeztetett kategóriába sorolják.

Keleti gorilla (Wikipedia/Hendrick Dacquin)

A keleti gorillák túlnyomó többsége Kongóban él, és populációjuk védelmezése kemény küzdelmekbe kerül majd, mivel a térség helyzete politikailag bizonytalan. Amíg ez így marad, addig nincs más lehetőség, mint a helyi vadvédelem hathatósabb anyagi támogatása - mondta el Russell Mittermeier főemlőskutató, az IUCN főemlősökkel foglalkozó csoportjának vezetője.

A Honoluluban zajló egyhetes konferencián több mint 180 ország mintegy kilencezer küldöttje vesz részt, több ország államfői szinten képviselteti magát. A szervezet jelentése szerint a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően az óriáspanda kikerülhetett a súlyosan veszélyeztetett státuszból, jelenleg a "sebezhető" fajok közé sorolják a veszélyeztetett fajok körében.

"A védelemre szoruló állatok közül ötven évig az óriáspanda volt a legkedveltebb. Az állat- és természetvédelem iránt elkötelezettek számára izgalmas újdonság, hogy a panda most egy lépéssel távolabb került a kihalástól" - fogalmazott Marco Lambertini, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnök-igazgatója.

A statisztikai adatok szerint az óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt.

A jelentés megállapította, hogy Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti az invazív fajok, patkányok, galambok és nem őshonos növények elterjedése miatt. Afrikában pedig 2002 óta negyedével csökkent az alföldi, vagyis Burchell-zebra populációja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.