Katasztrófa

Több halálos áldozata van a mianmari földrengésnek

A szerdai földmozgáskor két lány (egyik 7, a másik 15 éves) egy folyó vízébe fulladt, míg egy férfi és egy nő egy gyárépület beomlása miatt vesztette életét.

2016.08.25 13:13MTI

Mianmarban négy ember halálát okozta a délkelet-ázsiai ország középső részét sújtó, 6,8-es erejű földrengés, és csaknem kétszázat megrongált a festői szépségű Bagan híres buddhista templomai és pagodái közül - közölte csütörtökön, a természeti csapást követő napon az állami média.

A Global New Light of Myanmar című napilap hivatalos forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szerdai földmozgáskor két lány (egyik 7, a másik 15 éves) egy folyó vízébe fulladt, míg egy férfi és egy nő egy gyárépület beomlása miatt vesztette életét.

MTI/EPA/Mianmari tájékoztatási minisztérium

Aung Aung Kiav, a régészeti hivatal igazgatója csütörtökön elmondta, hogy a rengés epicentrumától nem messze található történelmi fővárosban, az ország fő turistalátványosságának számító bagani buddhista épületegyüttes 185 templomában és pagodájában keletkezett kár. Csütörtökön megkezdték a romok eltakarítását, ebben a katonák mellett helyi lakosok is részt vesznek, miközben rendőröket is mozgósítottak a helyszín védelmére.

Baganban 42 négyzetkilométeren szétszórva 2-3 ezer pagoda és templom található, amelyek a 10. és 14. század között épültek. Közülük több már eleve omladozott, míg egyes építményeket az utóbbi években felújítottak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) segítségével.

A szerdai földrengés epicentruma a Mianmar középső részén fekvő Mandalaj városától mintegy 200 kilométerre délnyugatra, 84 kilométer mélyen volt Csauk városának közelében. Szemtanúk beszámolói alapján hatását még a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett. Csauk mintegy 35 kilométerre található Bagantól.

MTI/EPA/Mianmari tájékoztatási minisztérium

Mianmar az indo-ausztrál és az eurázsiai tektonikus lemez találkozásánál fekszik, a térségben emiatt gyakoriak a szeizmikus mozgások.

2011 márciusában legalább 74-en meghaltak Mianmarban az ország thaiföldi és laoszi határnál fekvő térségeit sújtó földrengésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.