Sokan eltűntek

Már nyolc halottja van a louisianai árvíznek

Több mint húszezren menekültek el otthonaikból.

2016.08.16 20:12MTI

Több mint húszezren menekültek el otthonaikból, nyolcan életüket vesztették a Louisiana államban bekövetkezett áradások miatt.

John Bel Edwards kormányzó szerdán tartott sajtóértekezletén bejelentette: eddig nyolc halálos áldozata van az esőzéseknek és az áradásoknak, de ez a szám várhatóan növekszik, hiszen még mindig sok az eltűntek száma. Edwards azt is elmondta, hogy több mint húszezren menekültek el házaikból, és szerda reggelig nyolcezer embert helyeztek el menedékhelyeken.

MTI/EPA/Amerikai parti őrség

Louisianában változatlanul folyik a keresés és a mentés. A munkálatokban részt vesznek az amerikai parti őrség és a Nemzeti Gárda tagjai is. A katonai rendőrség pedig a helyi rendőröket segíti a biztonság fenntartásában.

A legrosszabb a helyzet az állam délkeleti vidékein, a fővárosban, Baton Rouge-ban és környékén. Vannak negyedek, ahol az ott élők 80 százalékának kell majd azzal szembesülnie, amikor hazatér az ár levonulása után, hogy otthona teljesen tönkrement, lakhatatlanná vált.

Az amerikai sajtót bejárja az a videó, amely egy idős asszony kimentéséről készült. A felvételen látni, amint a nő autója teljesen a víz alá süllyed, a Nemzeti Gárda mentője csak egy emberi kart lát a víz felszínén kapálózni, utána nyúl, és élve kihúzta az asszonyt az elsüllyedt kocsi ablakán keresztül. Ám a zokogó nő kérésére visszabukik a víz alá, és kimenti annak kiskutyáját is.

Obama elnök még vasárnap beleegyezett abba, hogy a kormányzó kérésére redkívüli állapotot hirdessenek Louisianában, és ez azt is jelenti, hogy a déli állam a szövetségi kormányzattól is kap anyagi segítséget a természeti katasztrófa következményeinek elhárítására.

Szerdán ugyan valamelyest derült az idő Louisianában, de a meteorológusok egész hétre esőzéseket és viharokat jósolnak. Egyes vidékeken 1962 óta nem esett ennyi eső, mint most.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.