Hárman meghaltak

Ezer embert telepítettek ki Madeiráról az erdőtűz miatt

A Funchal történelmi negyedeit elérő tűzben 30 épület megsemmisült, mintegy 300 ember fordult orvoshoz füstmérgezés tüneteivel, illetve égési sérülésekkel.

2016.08.10 13:40MTI

Három ember meghalt szerdára virradóra, ezret pedig biztonságba kellett helyezni a Portugáliához tartozó Madeira fővárosában, Funchalban a környező dombokról átterjedt erdőtűz miatt - közölték a hatóságok.

A Funchal történelmi negyedeit elérő tűzben 30 épület megsemmisült, mintegy 300 ember fordult orvoshoz füstmérgezés tüneteivel, illetve égési sérülésekkel.

(MTI/EPA/Paulo Cunha)

Miguel Albuquerque, a regionális kormányzat vezetője elmondta, hogy szerda hajnalban két házban három idős ember meghalt. Hozzátette: a hatóságok azt gyanítják, hogy a szigeten hétfő óta pusztító tüzet szándékosan okozták, így őrizetbe is vettek két embert.

Paulo Cafofo funchali polgármester arról számolt be, hogy mintegy ezer embert, helyieket és turistákat menekítettek ki otthonaikból, illetve a szállodákból. Egy ötcsillagos szálloda és egy idősek otthona kiégett.

A portugál fővárosból, Lisszabonból 110 fős erősítés – tűzoltók, orvosok, csendőrök – érkezett a mentéshez és a lángok oltásához. Az ugyancsak Portugáliához tartozó Azori-szigetek bejelentette, hogy 30 embert küld a természeti katasztrófa megfékezéséhez. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban némi lehűlés várható és a szél is alábbhagy, ami remélhetőleg segít a tűz eloltásában. A tűz terjedésében az Afrika északnyugati része felől érkező perzselő forróság és a szélviharok játszottak szerepet.

Portugália szárazföldi területein péntek óta tombolnak erdőtüzek, különösen az ország északi részén, Valongo városánál. A térségben háromezer ember küzd a lángok ellen, mintegy száz helyen. Két nagy tűzhöz 1400 tűzoltót vezényeltek, és az éjszaka folyamán embereket evakuáltak. Az oltást itt is erős széllökések nehezítik.

António Costa portugál kormányfő kedden kilátásba helyezte: ha augusztus 15-ig nem csökken az erdőtüzek intenzitása, akkor az Európai Unió tagállamaihoz, valamint Oroszországhoz fordul segítségért.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.