Globális felmelegedés

Magyarország vízkatasztrófa felé tart?

A helyzetet súlyosbítja, hogy a népesség folyamatosan emelkedik.

2016.07.31 04:30MTI

Mika János éghajlatkutató szerint Magyarországon csökkenő tendenciát mutat a vízbevétel, amelynek fő okozója az éghajlatváltozás.

A szakértő az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt mondta, az éghajlatváltozás nem csak a hőmérséklet, hanem a felhőzet változásával is jár, Magyarországon és attól délre csökken, ami melegedést és hiányt okoz a csapadékban.

Hozzátette: az északi területen ennek pont az ellenkezője igaz, emiatt a száraz területek még szárazabbak, a csapadékosak még csapadékosabbak lesznek. Emiatt ahol vízhiány volt, ott még nagyobb hiány lesz, ahol pedig vízbőség volt, ott még több víz lesz.

Perger László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezető tanácsadója a hírműsorban azt mondta, a föld teljes vízkészletének 2,8 százaléka édesvíz, ennek 75 százaléka nem hozzáférhető, a fennmaradó kevesebb mint 1 százalék fogyasztható.

Felhívta a figyelmet, hogy ki kell elégíteni az ökológiai, ipari és mezőgazdasági igényeket is az emberi fogyasztáson kívül, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a népesség folyamatosan emelkedik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.