Szakértő

Az Iszlám Állam valójában iszlámellenes

Az IÁ nem az iszlámot képviseli, hanem annak egy radikális, elferdített értelmezését, ezért a terrorizmussal szembeni küzdelem nem irányulhat az iszlám ellen.

2016.07.29 05:29MTI

Az erőszakos cselekményeket elkövető iszlamistákat meg kell különböztetni az iszlám vallás híveitől, az Iszlám Állam (IÁ) ugyanis valójában iszlámellenes - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Rostoványi Zsolt közölte, hogy bár ez kevesebb médiavisszhangot kap, az IÁ legtöbb áldozata muszlim, akciói túlnyomó többségét iszlám területen hajtja végre.

A szakértő szerint nem vallásháború zajlik, a töréspont nem a muszlimok és a keresztények, hanem a mérsékelt és a radikális muszlimok között húzódik. Az IÁ azért követ el terrorcselekményeket Európában, hogy vallásháború látszatát keltse, mert ha az európai közvélemény az iszlám ellen fordul, akkor a mérsékelt muszlimok is könnyebben radikalizálhatóak. Paradox módon tehát az IÁ célja az, hogy a muszlimok ellen uszítson - hívta fel rá a figyelmet.

Az IÁ nem az iszlámot képviseli, hanem annak egy radikális, elferdített értelmezését, ezért a terrorizmussal szembeni küzdelem nem irányulhat az iszlám ellen - hangsúlyozta, hozzátéve: Európában a muszlimok a keresztények szövetségesei a terrorizmussal szembeni harcban.

Rostoványi Zsolt fontosnak tartja, hogy az emberek jobban megismerjék az igazi iszlámot. Szélesebb tudásanyag birtokában a fiatalok kevésbé lennének hajlamosak arra, hogy radikális cselekményeket kövessenek el - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.