Elképesztő felvétel

Homokvihar a Vörös-tenger fölött

A Sentinel-3A műhold képe július 25-én készült, amikor a szél jelentős mennyiségű homokot szállított Afrikából a Vörös-tenger fölött az Arab-félsziget irányába.

2016.07.28 17:19ma.hu
Copernicus Sentinel data 2016 / ESA

A homok- vagy porviharok nagy mennyiségű hideg légtömeg gyors áramlása nyomán keletkeznek, amikor a szél száraz, sivatagos, lazán kötött talajjal rendelkező terület felett halad el. A természeti jelenségnek hatása lehet a mezőgazdasági termelésre, és károsan befolyásolja a levegő minőségét is, ami légzőszervi problémákat okozhat. A műholdképen, a nyugati oldalon sötét színnel jól kivehető a Vörös-tenger mellett a Nílus is. Jobbra fent pedig a feltűnő, kicsit természetellenesen narancssárga színű folt az Arab-félsziget északi részét elfoglaló sivatag. (A műholdképet az eltérő hullámhosszakon egyszerre készített felvételekből állították össze, így a színezés mesterséges, bár igyekszik közelíteni a valóságoshoz.)

A Sentinel műholdak 3-as számú sorozatának a műszerezettsége a legösszetettebb, így ezeknek a műholdaknak - amelyek közül egyelőre az első, 3A jelzésű állt pályára - az alkalmazási területe is széles. A lenti képet a közepes felbontású, 21 hullámhosszon érzékeny optikai kamera (Ocean and Land Colour Instrument, OLCI) felvételeiből állították össze. A műholdon ezen kívül működik még egy infravörös sugárzásmérő a felszínhőmérséklet meghatározására, egy mikrohullámú sugárzásmérő, és egy az apertúraszintézis elvén működő radaros altiméter a tengerfelszín magasságának meghatározására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.