Globális felmelegedés

54 Celsius-fok - még sosem mért ilyen meleget az ember az északi féltekén

Megdöbbentően magas rekordhőmérsékletet mértek Kuvaitban.

2016.07.25 21:32ma.hu
Arlo Magicman/Shutterstock

Kuvait egy kis, olajban gazdag királyság a Perzsa-öböl partján, amely délen Szaúd-Arábiával, északon pedig Irakkal határos. A megdöbbentően magas 54°C hőmérsékletet múlt héten mérték, ez volt az írott történelem második rekordmagas értéke. Az iraki Bászrában 53,9 fok volt.

A WHO adatai szerint ennél egyszer mértek nagyon meleget, a Halál-völgy Nemzeti Parkot, mely a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park, 1913-ban sújtotta 56,7 Celsius-fok.

Bár 1922-ben Líbiában 58 fokot is mértek, később megállapították, hogy a készülék hibás volt.

Screenshot

Bár egyértelműen és csak is kizárólag nem lehet az emnberi tevékenységet okolni a kuvaiti rekordmelegért, tény, hogy az utóbbi időben folyamatosan megdőlt a rekordmeleg Alaszkától Indiáig, június volt a 14. egymást követő hónap a sorban, mely során az emberi történelem legnagyobb hőmérsékleteit regisztrtálták.

Egy biztos, hogy Kuvait azon régiók egyike, mely a globális éghajlatváltozásnál gyorsabban melegszik, az évszázad végére pedig lakhatatlanná válik. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.