Megoldja az élelmezési hiányt

Csótánytej lesz a jövő szuperélelmiszere

Bizony négyszer táplálóbb, mint a legjobb tehéntej, így a növekvő népesség élelmezésében kulcsszerepet játszhat. De mégis miből van a csótánytej?

2016.07.25 17:55ma.hu
Shutterstock - LaVon

Egy nemzetközi kutatócsoport fehérjekristályt különített el a csótányok középbeléből. Ez négyszer táplálóbb, mint a leggazdagabb tehéntej. Bár a legtöbb csótány nem ad tejet, van egy ismert csótányfaj, a Diploptera punctate, mely az egyetlen elevenszülő, és miután életet adott utódainak, fehérjekristályokat tartalmazó tejet pumpál a bébirovarokba.

Már eleve az fura, hogy egy bogár ad tejet, de ami igazán lenyűgözte a kutatókat az az, hogy ezeknek a kristályoknak az energiatartalma háromszor gazdagabb, mint a legjobb minőségű tehéntej.

Nyilvánvalóan a csótányok fejése nem járható út, ezért a kutatócsoport arra törekszik, hogy laboratóriumban lemásolják ezeknek a tejfehérje-kristályoknak az előállításáért felelős géneket.

Mint állítják, a kristályok teljesértékű táplálékok, fehérjét, egészséges zsírokat és cukrokat tartalmaz. Ráadásul, a tápanyagoknak nem csak gazdag forrása, hanem időzíti is ezeket. Ahogyan emésztődik a fehérje része, úgy szabadít fel még többet a kristály.

A szakértők kiemelték, hogy a fogyni vágyóknak és a jóléti társadalomban élőknek a csótánytej nem szükséges, de azoknak, akik éheznek, gyors és egyszerű módja lehet annak, hogy a napi kalóriabevitelt ebből fedezzék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.