Őrület az űrszemét

Kukás műholdat küldenek fel az űrbe

Anyabolygónk körül egyre több az űrszemét, az elleni harc új szakaszba léphet 2023-tól egy ESA-fejlesztésnek köszönhetően.

2016.07.25 17:22ma.hu
ESA - European Space Agency

Az ESA a tervezett e.Deorbit küldetéssel a nagyméretű űrszemétdarabokat, használ(hat)atlanul sodródó, tönkrement műholdakat szeretné a Föld körüli pályáról eltávolítani. Ehhez azonban a decemberi ESA Tanácsülésen az űrminisztereknek "szabad jelzést", azaz pénzt kell adniuk a küldetés számára.

A hálóval befogott szemét - Fotó: Airbus Defence and Space

Az alapötlet egyszerű, az e.Deorbit megközelítené és befogná a sodródó tárgyat, majd azzal összekapcsolódva irányítottan belépne a légkörbe, ahol mindkét objektum megsemmisülne. A kezdeményezés azért fontos, mert a követhető űrszemétdarabok több mint 75%-a a 2000 km alatti, alacsony és zsúfolt Föld körüli pályákon kering az Űrvilág szerint. Ráadásul az űrszemét mennyisége nemcsak az újabb indítások, hanem az ütközések következtében fellépő aprózódás miatt is egyre nő. Ezért az ESA a legnagyobb használatlan darabok eltávolításával kezdené a világűr megtisztítását.

Az elfogó műholdat rendkívül bonyolult irányító- és navigációs rendszerrel kell felszerelni. Emellett lézeres távmérővel kiegészített optikai és multispektrális kamerák gondoskodnak a céltárgy minél pontosabb feltérképezéséről. Emellett üzembiztos és megbízható módszerre van szükség a céltárgy elfogásához. Eddig a hálós elfogás, a mechanikus megmarkolás vagy a megszigonyozás jött szóba.

Az ESA eddig a „tiszta világűr kezdeményezés” (Clean Space Initiative) keretében támogatta az e.Deorbit fejlesztését. A kifejlesztendő technológiák más területen is hasznosíthatók lennének, például űrvontatót építhetnének vagy megoldhatnák a műholdak űrbeli utántöltését.

Amennyiben a Miniszteri Tanács decemberben szabad utat ad a kezdeményezésnek, akkor az első takarító műhold 2023 áprilisában Vega-C hordozórakétával indulhatna.

Animáció az űrszemét befogásának lehetséges módjairól. (Forrás: ESA)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.