Nagyon sokan meghaltak

Özönvízszerű esőzés pusztított Kínában

Legkevesebb 154 halálos áldozatot követeltek a héten az özönvízszerű esőzések Kínában, és további 124 embert eltűntként tartanak számon.

2016.07.23 19:29MTI

A legsúlyosabban a fővárost, Pekinget is magában foglaló, észak-kínai Hopej tartományt érinti a hétfő óta tomboló ítéletidő, amely súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott.

Korábban a nap folyamán 112 halálos áldozatról és 91 ember eltűnéséről tájékoztattak a helyi hatóságok.

Hopej területén mintegy 300 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából.

Korábbi információk szerint a tartomány 11 településén csaknem 2 millió ember szenvedett kárt. A tartomány középső részén 250 ezer embert továbbra is elzár a külvilágtól az áradás.

MTI/EPA/Mark

A hétmillió lakosú Hszingtaj város területén fekvő Dahszian települést szerda reggel szinte teljesen elsodorta a közeli víztározóból lezúdult víz. Számos lakót az özönvíz ébresztette álmából, és különféle internetes oldalakon sárban heverő gyermekekről készült fotókat lehetett látni.

Nyugati hírügynökségek beszámolói szerint a katasztrófa mértéke csak azután vált láthatóvá, amikor pénteken a közösségi médiában a helyi lakosoktól származó összesítések kezdtek keringeni és feldühödött falusiak több utat lezártak.

Az AFP francia hírügynökség arról adott hírt, hogy számos kínai internetes oldal és médium bírálta a kínai illetékeseknek a katasztrófa kezelésével kapcsolatos magatartását, különösen Dahszian területén.

MTI/EPA/Mark

Egy helyi televíziós csatornának egy lakos úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok akkor értesítették őket a közeli víztározó megáradásának veszélyéről, amikor a vízszint már nagyon magasan állt, egészen a mellkasáig. A Beijing News című angol nyelvű hírportál arról számolt be, hogy Vang Kingfej, a Kínai Kommunista Párt egyik hszingtaji képviselője azt mondta, az áradásoknak nem volt áldozata. Kijelentése széles körben haragot váltott ki.

Hszingtajban több ezren tiltakoztak amiatt, hogy a hatóságok túl későn értesítették őket az áradásokról és nem kapnak megfelelő segítséget. Velük szemben több száz rendőr vonult fel a város utcáira.

Szombaton Tung Hsziaoju, Hszingtaj polgármestere – egyedül ebben a városban 25-en haltak meg és 13-an tűntek el – nyilvánosan bocsánatot kért, amiért az illetékesek alábecsülték a veszély mértékét és nem kezelték megfelelően a helyzetet.

Kína a déli országrészben is az elmúlt évek egyik legpusztítóbb áradásaival küzd hetek óta. Az év első felében az időjárás okozta katasztrófák halálos áldozatainak és a természeti csapásokban eltűntek száma 576.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.