Csernobili méretű katasztrófa formálódik Ukrajnába

Drámai küzdelem az ukrán ökológiai katasztrófával - képek

Nincs az a vízmennyiség, ami elég volna a lángoló ukrán szeméttelepre.

2016.06.10 10:09ma.hu

Rendkívüli ökológiai vészhelyzet alakult ki a nyugat-ukrajnai lembergi (lvivi) megyeszékhelyen és a két mellette lévő kistelepülésen, miután a közelben kigyulladt, majd oltás közben beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakója, és rendkívül veszélyes anyagok kerültek a környezetbe. A csernobili atombaleset óta ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa Ukrajnában.

A tűzfészkek oltásába szerdán már repülőgépeket is bevontak. Két gép dolgozik folyamatosan, csütörtök délig már több mint 200 tonna vizet borítottak a füstölgő hulladéklerakóra - azóta is folyamatos az oltás.

A 26 hektáron elterülő hatalmas, néhol hatvan méter magas szeméthegyen történt csuszamlásban a legfrissebb jelentések alapján eddig öten vesztették életüket.

A Lemberg peremvidékén, egy lakótelep tőszomszédságában lévő hulladéklerakót még a szovjet időkben, 1959-ben hozták létre. A szeméttelepen veszélyes hulladékot is tárolnak, egyebek mellett fáradt transzformátorolaj feldolgozása közben keletkező savas kátrányokat is. Ezeknek 85 százalékos a kénsavtartalma, a vegyület összegyűjtése és elszállítása pedig szinte lehetetlen, mert a sav tökretesz minden berendezést vagy munkagépet, amellyel érintkezik. Egyes szakértők szerint ennek a hulladéknak a veszélyessége a radioaktív anyagokéval vetekszik.

Egyes hírportálok a hulladéklerakóból évtizedek óta szivárgó veszélyes csurgalékvízzel hozzák összefüggésbe, hogy nőtt a környékbeli falvakban a daganatos megbetegedések száma.

Helyszíni jelentések alapján a környező kistelepüléseket sűrű fehér toxikus felhő borította be, amely egészségkárosító, köztük rákkeltő anyagokat tartalmaz. A helyi hatóságok az ott élők kitelepítésére készülnek, a katasztrófavédelem szakértői szerint ugyanis a hulladék még hónapokig parázslani és füstölögni fog.

Közben a megyei vezetés szerdai közlése szerint újabb hatalmas repedés keletkezett a hulladékhegyben, és újabb omlás történhet. A repedés a hatalmas szeméthalmon mintegy 80 méter hosszú, másfél méter széles, mélysége pedig 2,5 méter.



Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.