Globális felmelegedés

Már télen is kevesebb a jég az Arktiszon

Folyamatosan csökken az Arktisz jégtakarójának tél végi kiterjedése (is). A trend idén is érvényesült.

2016.05.31 17:11ma.hu

Az már biztos, hogy folyamatosan csökken az Arktiszt borító jég nyár végi legkisebb kiterjedése, ám most tették közzé az idei télre vonatkozó adatokat, nem meglepő, hogy ezek a mérések is ugyanezt a csökkenő tendenciát támasztják alá.

Az idei tél végére 2016. március 24-ére érte el az arktiszi jégtakaró a maximális kiterjedését: 14,52 millió km2-t. Ez az eddigi legkisebb kiterjedésű tél végi jégtakaró. Az eddigi negatív rekordot a tavalyi év tartotta 14,54 millió km2-rel. A csökkenés kicsi, de a pontos műholdas mérésekkel kimutatható, és beleillik abba a hosszú távú trendbe, amely szerint a jégtakaró maximális kiterjedése évtizedenként 2,8%-kal csökken. Ez a csökkenés kisebb arányú, mint a nyár végén tapasztalható tendencia - írja az urvilag.hu - de ez is jelzi az Arktisz felmelegedését.


Az arktiszi jégtakaró elmúlt téli legnagyobb kiterjedése 2016. március 24-én, Észak-Amerika, illetve a Távol-Kelet felől nézve. Képek: NASA's Scientific Visualization Studio


Feltűnőbb a különbség, ha a jégtakaró kiterjedését az elmúlt évtizedek átlagához hasonlítjuk. Az utolsó képen a 2014/15 tél végi legnagyobb kiterjedésű, 2015. február 25-i jégtakaró látható (amely, mint láttuk, területét tekintve alig különbözött az idei maximumtól), de a képen sárga színnel megjelölték az 1979-2014 közötti három és fél évtized átlagát. Az Ohotszki-tengert borító jég 2015-ben több mint 500 km-re kevésbé terjedt ki, mint az előző 35 év átlaga.

A 2014/15-ös tél végén is észrevehetően kisebb volt az Arktiszt borító jég kiterjedése az előző 35 év tél végi, legnagyobb jéggel borított területek átlaga (sárga rész) - NASA

Az animációt a Japán Űrügynökség (JAXA) Shizuku (GCOM–W) műholdján működő AMSR–2 (Advanced Microwave Scanning Radiometer) mikrohullámú sugárzásmérő 89 GHz-es frekvencián végzett mérései alapján állították össze. Az Arktiszt borító jégtakaró változását mutatja 2015. szeptember 7. és 2016. március 24. között.

A hosszú távú vizsgálatok alapján azt is kimutatták, hogy – a várakozásokkal ellentétben – alig van összefüggés egy adott évben a jégtakaró tél végi maximális és nyár végi minimális kiterjedése között. Nem igaz az a feltevés, hogy ha tél végén kisebb a jéggel borított terület, akkor az olvadás „előnnyel indul”, ezért a nyár végi minimum is kicsi lesz. Kiderült, hogy a nyári olvadás idején jellemző időjárási helyzet az, ami döntően befolyásolja az adott év jégtakarójának minimális kiterjedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.