Besósodnak a mocsarak

Így csinálja ki a klímaváltozás Florida legszebb részét

Ahogy emelkedik a tengerszint, úgy töltődik fel sóval a mocsárvilág, és pusztul el a szemünk láttára a csodálatos nemzeti park és vele együtt az iható víz.

2016.05.27 20:30ma.hu

Az Egyesült Államok második legnagyobb, Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Parkja magában foglalja az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát. Nem csoda, hogy a Nemzetközi Bioszféra Rezervátumok közé tartozik, az UNESCO Világörökség része, egyike a világ nemzetközileg legfontosabb vízi élőhelyeinek. 1993 óta felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé.

Screenshot

Az Everglades a világon egyedülálló természeti jelenségnek köszönheti létezését - többek között a Florida aljzatát felépítő mészkőrétegnek. A legjellemzőbb növény egy télisásfaj, a saw gras, amely a fűrészfüvű préri legfontosabb alkotója, hatalmas, iszapos területeket borítva el. Ez a növény itt található meg a legnagyobb populációban a világon.

Wikipedia

De bármilyen csodálatos is a kép, a háttérben komoly probléma bontakozik ki a klímaváltozás hatására. A tengerszint emelkedése miatt ugyanis a sós óceánvíz beszivárog a mocsarakba. Minél több, annál jobban változtatva meg az Everglades élővilágát és nem utolsó sorban Florida többmillió lakosának életét.

A már említett mészkő ugyanis olyan, mint egy jófajta sajt, tele lyukakkal, amin a sósvíz nagyon könnyen átjut. A növények első körben a gyökereiket megpróbálják felhozni, alaposan megváltoztatva a vidék látképét és felborítva az állatok életterét. Ráadásul a szivacsként működő vidék táplálja édesvízzel a Biscayne víztározót. Ha ez azonban már sós vízzel töltődik fel, alkalmatlan lesz arra, hogy ellása Floridát ivóvízzel.

Bár az Everglades a világ egyik legismertebb nemzeti parkja, léte súlyosan veszélyben van már egy jó ideje. A saw gras igényli az időnkénti tüzeket, hogy populációja megújulhasson. Miután biztonsági szempontok miatt ezek a tüzek nem végeznek tökéletes munkát, megjelentek az idegen fajok, és veszélyeztetik a fűrészfüvű prérit. De a legnagyobb károkat a Floridában folyó mezőgazdasági munkák okozzák. A parktól északra a mocsarat lecsapolták, gátakat, csatornákat építettek, s ez befolyásolta a park életét is. Az Okeechobee-tavat mezőgazdasági eredetű káros anyagokkal, nehézfémekkel szennyezték el, és ez súlyos következményekkel járt az Everglades érzékeny ökoszisztémájára. Madarainak mindössze 10%-a maradt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.