WHO

A városlakók több mint 80 százaléka súlyos légszennyezettségben él

A levegő minőségének romlása növeli a stroke, a szívbetegségek, a tüdőrák és a légzőszervi betegségek kockázatát.

2016.05.13 08:45MTI

A városlakók több mint 80 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él, a szegény és közepesen fejlett országokban a százezer lakosnál nagyobb városok 98 százalékában nagyon magas a légszennyezettség, amely évente több mint hárommillió ember halálát okozza világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb adatai szerint.

Az ENSZ szakosított szervezetének légszennyezettségi adatbázisa alapján összeállított jelentés 67 országban 795 város levegőjének minőségét vizsgálta 2008 és 2013 között.

A légszennyezés, amely a legnagyobb környezeti kockázatot jelenti az egészségre, az elmúlt öt évben nyolc százalékkal nőtt a leggyorsabban fejlődő városokban annak ellenére, hogy néhány térségben javulás tapasztalható - olvasható a jelentésről a szervezet honlapján csütörtökön kiadott közleményben.

A levegő minőségének romlása növeli a stroke, a szívbetegségek, a tüdőrák és a légzőszervi betegségek kockázatát - hívta fel a figyelmet a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

Ez alapján a legmagasabb szintű a légszennyezettség Indiában, a dél-ázsiai országban található 16 a világ 30 legszennyezettebb városa közül.

Kínában, ahol 2011 óta sikerült javulást elérni, már csak öt város van a világ 30 legszennyezettebb települése között. Kilenc másik ország, köztük Nigéria, Pakisztán és Irán egy-egy városa szerepel még a 30-as listán.

A világ legszennyezettebb városa a nigériai Onitsha kikötője, ahol a szálló por szintje 30-szor magasabb, mint a WHO által javasolt köbméterenkénti 20 mikrogramm. Utána következik a pakisztáni Pesavár, a iráni Zabol, a pakisztáni Ravalpindi, a nigériai Kaduna és Aba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.