Katasztrófa

Tízezreket fenyeget az ár Tirolban

Akár százévente egyszer előforduló nagyságrendű katasztrófa is bekövetkezhet.

2016.05.05 13:23MTI

Több mint 57 ezer embert és 8500 hektárnyi területet fenyeget az árvíz a magas vízállás miatt Tirolban, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy idén akár százévente egyszer előforduló nagyságrendű katasztrófa is bekövetkezhet - derül ki az osztrák árvízkockázat-kezelésről szóló, csütörtökön közzétett tervezetből.

Josef Geisler polgári védelemért és katasztrófa-elhárításért felelős tiroli tartományfőnök-helyettes úgy vélte, Tirol árvízvédelme összességében nagyon magas színvonalú, azonban ahhoz, hogy akkora nagyságrendű eseményekkel is megbirkózzon, amelyek százévente fordulnak elő, további intézkedéseket kell bevezetni. Jelenleg ezen dolgoznak.

Geisler mindenesetre megjegyezte, ami az árvízvédelmi lépések végrehajtásának és betartásának keretfeltételeit illeti, a tiroli települések egy kicsit le vannak maradva Ausztria más részeihez képest.

Siegfried Sauermoser, vadpatakok és lavinák elleni védelemre specializálódott szakértő azt mondta, a tiroli lakosságot és infrastruktúrát közel 40 ezer építmény védi a különböző természeti veszélyektől.

2013 júniusában a tiroli Kössen térségét árasztotta el az árvíz, a település 400 háza került víz alá. Azóta jelentős árvízvédelmi intézkedéseket tettek a térségben, például 15 ezer négyzetméternyi árteret hoztak létre, megmagasították a gátakat és a vízpartokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.