A világ számos, pusztuló csodája

Ezekre a helyekre kell elmenni, mielőtt végleg eltűnnek!

Számos csodálatos természetes és épített remekmű található a Földön. Ám sok ezek közül a végnapjait éli. Lássuk, mit lehet belőni még a bakancslistára!

2016.04.26 18:45Sós Éva

Mivel az Alpok nem túl magas, gleccserei különösen hajlamosak a zsugorodásra a klímaváltozás miatt. A hegység évente legalább 3 százalékot veszít az alpesi jégből, 2050-re pedig akár teljesen el is tűnhet.

Lenyűgöző, megközelítőleg fél európányi területű Amazonas-medence a legnagyobb esőerdő a világon, mely a legkülönbözőgg fajoknak ad otthon. A mezőgazdaság terjeszkedése azonban drámaian csökkenti területét.

A megfigyelése óta tapasztalt eddigi legsúlyosabb korallfehéredését éli meg az ausztrál Nagy-korallzátony a kutatók szerint. A korallfehéredést a tengervíz hőmérsékletének emelkedése okozza, aminek hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség áll. És nem utolsó sorban az ember környezetszennyező tevékenysége tehető felelőssé a pusztulásért.

Bolíviában található a világ egyik legmagasabban fekvő városa, Potosí, amely az évszázados bányászati tevékenység miatt előbb-utóbb beomlik.

A környező építkezések, az emelkedő talajvíz, a levegőszennyezés, valamint a turizmus veszélyezteti a sírok, műemlékek és piramisok állapotát Egyiptomban.

A floridai Everglades Nemzeti Park a tíz legveszélyeztetettebb környezetvédelmi terület egyike az Egyesült Államokban. A terület rossz vízgazdálkodása, az invazív fajok betörése és a városi terjeszkedés mind részei a problémának.

Nem hinné, de a Grand Canyon az egyike a 11 legveszélyeztetettebb történelmi helyeknek az USA-ban. Túl sokat bányásznak, nyaralnak és építkeznek arrafelé az emberek. A kanyon bizonyos része már megsemmisült, a Colorado-folyóról nem is beszélve...

Hawaii kiváló célpont annak, aki az elmúlt 70 millió év vulkáni tevékenységére kíváncsi, illetve számos ritka állat- és növényfajra, ami itt őshonos. A globális éghajlatváltozás azonban egyre inkább tönkreteszi a térséget, az idegen fajok megjelenése pedig pusztítóan hat a helyi ökoszisztémára.

A Holt-tenger lefolyástalan tó Izrael és Jordánia területén. Vizében magas a só koncentrációja. A tó a turizmus kedvelt célpontja. Azonban az elmúlt 40 évben vízkészletének harmada eltűnt, vízszintje jelentősen lecsökkent - és a folyamat még nem állt meg.

A michigani nemzeti park lenyűgöző látványosságait, a színes homokkő sziklákat, a vízeséseket, a partokat és erdőket felemészti a környezetszennyezés és a globális felmelegedés.

Aszályok, erdőtüzek, és a szélsőséges időjárás borítja meg Kalifornia élővilágát.

Észak-Karolina tengerpartja erőteljesen erodálódik, így az épített környezet számos remeke - legyen az egy 1870-ben épült világítótorony - mind veszélybe kerül.

Nem kell ragozni: a Tanzániában található Kilimandzsáró jégtakarójának 85%-a 1912-2007 között eltűnt.

A Tádzs Mahal az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleum a környezeti károk és erózió miatt nemsokára akár össze is omolhat.

Az olaszországi Velence nem kérdés, hogy előbb-utóbb teljesen elsüllyed.

A Kínai Nagyfal közel kétharmada már lepusztult, nem csak a természetes erodálódás miatt, egyszerűen egyesével adták el a történelmi építmény tégláit a turistáknak. Elhasználták-lehasználták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.