Rizsradar

Éhenhalhat Ázsia?

Az európai Sentinel-1A műhold mérései alapján Vietnamban, a Mekong folyó deltájában az elmúlt egy év alatt aggasztó mértékben csökkent a rizstermelés.

2016.04.21 16:21ma.hu

Pedig ez a világ egyik legjelentősebb rizstermelő területe. A rizs egyébként a Földön fogyasztott legfontosabb élelmiszer: bolygónk lakóinak közel a fele, elsősorban az Ázsiában élők minden nap esznek rizst. A termés csökkenését a 2015 végétől felerősödő globális időjárási jelenség, az El Niño okozza, ami tehát az élelmiszerellátás biztonságára is jelentős hatással van - magyarázza az Űrvilág.hu. Délkelet-Ázsiába súlyos szárazságot hoz, s ez a Mekong-deltát is érinti. A folyók vízszintje több helyen 90 év óta a legalacsonyabb. Így a deltavidékre az előző évekhez képest hamarabb nyomul be a sós tengervíz. A helyi rizstermelők a szárazságra és a víz sókoncentrációjának növekedésére kénytelenek a termőterület csökkentésével reagálni.

Mindez első hallásra meglepő módon a Föld körül keringő radaros távérzékelő műhold, a Sentinel-1A méréseivel jól kimutatható és követhető. A radaros módszer nagy előnye, hogy az időjárástól függetlenül alkalmazható. Délkelet-Ázsiában gyakori a borult, felhős idő, de a műholdra telepített radart ez nem akadályozza a felszín megfigyelésében. A visszaverődő radarjelek érzékenyek a vízzel telített talaj tulajdonságainak megváltozására, ezért különösen alkalmasak a rizsföldek felmérésére.

2014 októbere óta a Sentinel-1A a terület fölött 12 naponként elrepülve végzi a méréseit. A szabadon hozzáférhető, nagy területre vonatkozó, jó minőségű adatok alapvető fontosságúak a rizstermelés alakulásának nyomon követésére a régióban. A mérések alapján a 2015 március közepe óta eltelt egy éves időszak alatt közel 270 ezer hektárral, 16,7%-kal csökkent a rizsföldek területe a Mekong-delta vidékén.

A rizs termőterületének alakulása a Mekong deltavidékén, 2015 októbere és 2016 márciusa között. A sárgától a liláig terjedő színskála a növény különböző fejlődési állapotait mutatja. A zöld, például erővel borított területeken nincs rizs, a kék szín a vízzel való elöntöttségre utal. (Animáció: Copernicus Sentinel data (2015–16) / CESBIO / ESA DUE GEO-Rice Innovator project)

Az elérhető árú rizs, mint alapvető élelmiszer biztosítása az ázsiai lakosság számára elsődleges fontosságú. A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 országcsoport a 2007-2008-as nagy élelmiszerár-robbanás után elhatározta, hogy műholdas földmegfigyelési megfigyelésekkel is segíti a mezőgazdasági termelés globális monitorozását. A cél a friss információszerzés, aminek a birtokában megfelelő intézkedésekkel csökkenteni lehet az árak ingadozásának mértékét. A Geoglam (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) nevű együttműködésben a mezőgazdaságban érintett szervezetek, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és űrügynökségek is részt vesznek. Az Európai Űrügynökség (ESA) GEO Rice projektje a rizstermelés monitorozására fejleszt alkalmazást, a Sentinel-1 adatokra támaszkodva. Hamarosan, várhatóan április 22-én pályára áll a Sentinel-1 műholdpáros második, B jelű tagja. Amint a műszereinek ellenőrzése után szolgálatba áll, már 6 napos visszatérési idővel tudják figyelni a rizstermő területeket, gyors, pontos és részletes adatokat szolgáltatva, 20 m-es felszíni felbontással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.