Megalodon

Emiatt halt ki a tengeri szörny

Svájci kutatók szerint az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem a klíma megváltozása, hanem a zsákmányállatok hiánya és a szaporodó vetélytársak miatt halhatott ki a hatalmas ragadozó hal.

2016.04.01 08:53MTI
Screenshot

A megalodon (Carcharocles vagy Carcharodon megalodon, röviden C. megalodon) valószínűleg a valaha létezett legnagyobb, 18 métert is elérő cápa. Háromszor akkora lehetett, mint egy nagy fehér cápa.

Mintegy 23 millió évvel ezelőtt jelent meg és 2,6 millió évvel ezelőtt pusztult ki, az eddigi feltevések szerint az éghajlat ingadozásai miatt. A Zürichi Egyetem tudósai azonban nem tudtak közvetlen összefüggést megállapítani a Föld-szerte ingadozó hőmérsékletek és az óriás cápa kipusztulása között.

Az egyetem Catalina Pimiento vezette kutatócsoportja 200 megalodonkövület adatai alapján vizsgálta földrajzi elterjedését és gyakoriságát. Eredményeikről a Journal of Biogeography tudományos szakfolyóirat legfrissebb számában számolnak be.

Úgy tűnik, hogy a változó éghajlati feltételek nem befolyásolták a cápák populációjának nagyságát és elterjedtségét. A hideg időszakokban sem zsugorodott az állomány, és meleg periódusokban sem nőtt a populáció - állapítja meg a tanulmányban Catalina Pimiento paleontológus.

A faj hanyatlása idején azonban sok olyan kisebb tengeri emlős is eltűnt, amely valószínűleg táplálékként szolgált neki. Ezzel egyidejűleg új vetélytársak jelentek meg az egyre szűkösebb élelemforrásokért vívott küzdelemben, például ragadozó bálnák és a nagy fehér cápa őse - mutatnak rá a kutatók, sejtetve, hogy az eledel hiánya vezetett a C. megalodon kipusztulásához. A svájci kutatók szerint mindazonáltal kihalásának oka további kutatást igényel.

A mintegy 16 millió évvel ezelőtti időszakig főleg az Amerika partjai és az Európa körüli meleg vizekben, valamint az Indiai-óceánban hemzsegtek a megalodonok. Később elterjedtek az ázsiai, ausztrál és dél-amerikai partoknál is. Hanyatlásuk ötmillió éve, a jégkorszak kialakulásával kezdődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.