Csak szólhatnak

Önkéntesek őrizhetik a magyarországi parlagi sasok fészkeit

Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

2016.03.12 22:30MTI
Wikipédia

Idén is meghirdeti a magyarországi parlagi sasok veszélyeztetett fészkeinek őrzését önkéntesek számára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az egyesület a Hortobágyi, a Bükki és a Kőrös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve, a HELICON LIFE+ projekt keretében hirdeti meg az akciót a legveszélyeztetettebb parlagisas-fészkek őrzésére a Jászság, a Borsodi-Mezőség és a Dévaványai-sík különleges madárvédelmi területén április 15. és július 22. között - közölte az MME az MTI-vel.

Az akció célja kettős: a parlagi sas magyarországi költőállományának megóvása a fészkelési időszakban vagy esetleges olyan bűncselekmények megelőzése mint például a mérgezés vagy a fészekrablás. Amennyiben az önkéntes sasőrök bármilyen zavarást tapasztalnak, mobiltelefonon azonnal értesítik a védelmi program munkatársait, akik megteszik a szükséges intézkedéseket.

Emellett a folyamatos távcsöves, teleszkópos megfigyelés fontos adatok összegyűjtését is lehetővé teszi a sasok viselkedéséről.

Az önkéntesek félnomád, expedíciós körülmények között, heti váltásban végzik a fészekőrzési feladatokat, amit egy-egy helyszínen 2-4 fő lát el.

A madarak nyugalmának biztosítása érdekében a fészekmegfigyelés hozzávetőlegesen egy kilométeres távolságból, távcsővel és teleszkóppal történik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.